UTFaculteitenBMSELANFormatief toetsenToolkit formatief toetsen

Toolkit formatief toetsen

Vragenlijsten formatief toetsen  

Hieronder vindt u een vragenlijst over formatief toetsen voor docenten en een vragenlijst over formatief toetsen voor leerlingen. Deze vragenlijsten meten in hoeveel procent van de lessen docenten formatief toetsen, volgens de docent en volgens de leerling.

Vragenlijst formatief toetsen
Ga naar de vragenlijst


Vragenlijst formatief toetsen
Ga naar de vragenlijst

Hoor- en werkcollegereeks formatief toetsen in de lerarenopleiding

SLO heeft met lerarenopleiders van verschillende pabo's, hogescholen en universiteiten (waaronder de Universiteit Twente) een hoor-/werkcollegereeks ontwikkeld waarin studenten kennismaken met de basisstof rondom formatief toetsen, inclusief verwerkingsopdrachten rondom recente onderzoeksliteratuur en gepubliceerde voorbeelden. De stof is verdeeld in twee delen: een theoretisch deel met verwerking en een praktisch deel met verwerking waarbij continu gereflecteerd wordt op eigen kennis en vaardigheden ten a​anzien van formatief toetsen in de eigen onderwijspraktijk. Ga naar SLO voor de PowerPointpresentatie.  

Hoor- en werkcolleges formatief toetsen in de lerarenopleiding
Ga naar de hoor- en werkcolleges in pdf

Toolkit formatief toetsen

In de Toolkit Formatief toetsen vind je kennisclips, powerpointpresentaties, artikelen, maar vooral veel praktische tools. Alle tools hebben de formatieve toetscyclus (Gulikers & Baartman, 2017) als basis. Bij de meeste tools vind je een werkvorm die je helpt de tool toe te passen. Ook krijg je suggesties voor variaties en vervolgstappen.

Website SLO over formatief toetsen  

Op de website van SLO, Nationaal Expertisecentrum Leerplanontwikkeling vind je veel informatie en praktische tips over formatief toetsen. Ook vind je daar informatie over de leernetwerken die SLO samen met de VO-raad is gestart in 2017.